پرهیز از پرخوری و درهمخوری؛ مهمترین توصیه طب سنتی در شب یلدا
- بازدید: 27
مسئول واحد طب سنتی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر رعایت اصول تغذیهای در مناسبتها، گفت: یکی از مهمترین توصیههای طب ایرانی در شب یلدا، پرهیز از پرخوری و درهمخوری است؛ موضوعی که نقش مهمی در حفظ سلامت جسم و پیشگیری از مشکلات گوارشی دارد.
دکتر زهرا نیکاختر در گفتگو با وب دا با اشاره به پیشینه تاریخی شب یلدا اظهار کرد: ایرانیان از گذشتههای دور بلندترین شب سال را جشن میگیرند. واژه «یلدا» به معنای تولد و زایش و این شب نماد تولد مهر و خورشید و آغاز بلندتر شدن روزها و افزایش نور است.
وی افزود: برگزاری دورهمیهای خانوادگی، گردهم آمدن در خانه بزرگترها، شاهنامهخوانی، تفأل به حافظ و قصهگویی، از جمله آیینهای ارزشمند این شب به شمار میرود. همچنین مصرف تنقلات، میوههای تازه و خشک، آجیل و شیرینی از رسوم رایج شب یلداست که با وجود فواید فرهنگی و اجتماعی فراوان، در صورت بیتوجهی به اصول تغذیهای میتواند منجر به بروز مشکلات جسمی شود.
مسئول واحد طب سنتی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه رعایت آداب خوردن و آشامیدن میتواند خاطرهای سالم و خوشایند از این شب بهیادماندنی رقم بزند، گفت: از منظر طب ایرانی توصیه میشود مواد غذایی با هضم آسانتر مانند میوهها ابتدا مصرف شوند و پس از گذشت حداقل یک ساعت، خوراکیهای دیرهضمتر میل شود.
دکتر نیکاختر ادامه داد: بهتر است مایعات و نوشیدنیها پیش از صرف شام مصرف شوند و از نوشیدن دوغ و نوشابههای گازدار پس از غذا پرهیز شود. همچنین فاصله بین شام و خواب حداقل دو ساعت باشد و شام بهصورت سبک، کمحجم و در اوایل شب مصرف شود. میوهها نیز بهتر است با فاصله یک تا دو ساعت قبل یا بعد از شام استفاده شوند.
وی با اشاره به نوشیدنیهای مناسب شب یلدا اظهار کرد: چای هلدار، دمنوش سیب یا به و دارچین و شربت آبلیموی زعفرانی از نوشیدنیهای مفید و تقویتکننده قلب و معده هستند، هرچند افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف دمنوشهای شیرین پرهیز یا مصرف آنها را محدود کنند.
مسئول واحد طب سنتی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد درباره تنقلات سالم گفت: آجیلهایی مانند برنجک، گندمک، انجیر خشک، مویز، کشمش، توت خشک و نخودچی از خوراکیهای سالم و مفید محسوب میشوند. مغزها و تخمهها نیز بهتر است بهصورت بوداده و کمنمک مصرف شوند. مغز بادام و مویز از مقویات معده و مغز به شمار میروند.
وی در خصوص میوههای مناسب افزود: انار شیرین مقوی کبد است و میوههایی مانند گلابی، به و سیب نیز تقویتکننده معده و قلب هستند. خرمالو دارای مزاج گرم و هندوانه دارای مزاج سرد و تر است و در افرادی که دچار نفخ یا ریفلاکس هستند، مصرف هندوانه توصیه نمیشود یا باید به مقدار بسیار کم باشد.
دکتر نیکاختر با اشاره به سایر خوراکیهای رایج این شب گفت: لبو پخته اگرچه کالری کمی دارد اما دیرهضم است و باید با فاصله از خوراکیهای زودهضم مصرف شود، در حالی که شلغم پخته زودهضم، ملین و مدر است. کدو حلوایی نیز از سبزیجات مفید فصل زمستان بوده و خاصیت ملین و رطوبتبخش دارد.
وی در پایان تأکید کرد: شعرخوانی و قصهگویی از رسوم ارزشمند شب یلداست که در سالمندان به تقویت حافظه و در کودکان به افزایش خلاقیت، شجاعت و مهربانی کمک میکند. بهطور کلی از دیدگاه طب ایرانی، همنشینی با دوستان و آشنایان همدل، تقویتکننده بدن و مؤثر در بهبود بیماریهاست.

