به دنبال ترویج فرهنگ مصرف شیر در میان دانش‌آموزان و افزایش سطح سلامت آنان هستیم / مصرف شیر باید از دوره کودکی به یک عادت روزانه تبدیل شود

71.jpg - 28.96 kBمدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اهمیت مصرف شیر و فرآورده‌های لبنی در دوران رشد اعلام کرد که اقدامات متعددی با هدف تشویق دانش‌آموزان به مصرف شیر اجرا شده و برنامه‌های این گروه بر ارتقای سلامت نسل جدید متمرکز است.

دکتر زهرا اباصلتی در گفت‌وگو با وب‌دا اظهار کرد که کاهش مصرف شیر در جامعه، پیامدهای گسترده‌ای بر سلامت عمومی دارد و باعث افزایش بار بیماری‌ها، تحمیل هزینه‌های سنگین به دولت و مردم و کاهش توان تولیدی کشور می‌شود. به گفته وی، جامعه بیمار نمی‌تواند زمینه‌ساز توسعه باشد و در صورت افت سلامت عمومی، نه‌تنها بهره‌وری و بازده اقتصادی کاهش می‌یابد، بلکه افزایش هزینه‌های درمانی خانواده‌ها نیز اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. او افزود که کاهش مصرف شیر می‌تواند به کاهش بهره هوشی، ضعف ساختاری در سلامت آینده و افزایش بار بیماری‌ها در جامعه منجر شود.

وی با اشاره به اینکه یکی از مؤثرترین برنامه‌ها برای افزایش سرانه مصرف شیر، طرح شیر مدارس است، بیان کرد که اجرای این طرح می‌تواند عادت روزانه مصرف شیر را از دوران کودکی در میان دانش‌آموزان نهادینه کند و از این رو اهمیت ویژه‌ای در ارتقای سلامت نسل آینده دارد.

دکتر اباصلتی میانگین مصرف لبنیات در ۲۷ کشور اروپایی را حدود ۲۶۰ کیلوگرم در سال عنوان کرد و گفت که این میزان در ایران کمتر از ۷۰ کیلوگرم است که فاصله چشمگیری با استانداردهای جهانی دارد. او توضیح داد که ترویج مصرف شیر در مدارس علاوه بر ارتقای سلامت، موجب تأمین میان‌وعده‌ای مناسب برای دانش‌آموزان، افزایش آگاهی آنان، کاهش هزینه‌های درمانی جامعه و ایجاد زیرساخت مناسب برای سلامت در دوره جوانی و میانسالی خواهد شد.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه ادامه داد که تقاضا برای شیر و لبنیات در بسیاری از کشورهای درحال توسعه رو به افزایش است، اما در ایران، به دلیل شرایط اقتصادی و تغییرات الگوی غذایی، سرانه مصرف کاهش یافته و این موضوع می‌تواند موجب شیوع بیماری‌های مرتبط و حتی کوتاهی قد در نسل‌های آینده شود.

وی تأکید کرد که شیر و لبنیات یکی از گروه‌های اصلی و ضروری در هرم راهنمای غذایی است و همه افراد باید روزانه حداقل دو واحد از آن را مصرف کنند. او افزود که نوجوانان در سنین بلوغ و همچنین مادران باردار و شیرده باید روزانه دست‌کم سه واحد شیر یا فرآورده‌های آن را مصرف کنند. هر واحد لبنیات برابر با یک لیوان شیر یا ماست کم‌چرب، ۴۵ تا ۶۰ گرم پنیر معمولی، یک‌چهارم لیوان کشک، دو لیوان دوغ یا یک‌ونیم لیوان بستنی پاستوریزه است.

دکتر اباصلتی با اشاره به نقش منحصر به‌فرد شیر در تأمین کلسیم مورد نیاز بدن توضیح داد که کلسیم موجود در لبنیات دارای قابلیت جذب بالا است و در استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها، عملکرد عضلانی، پیام‌رسانی عصبی، انقباض و انبساط عروق، ترشح هورمون‌ها و بسیاری از فرآیندهای حیاتی بدن نقش کلیدی دارد. او خاطرنشان کرد که لبنیات همچنین منبع ارزشمندی از پروتئین حیوانی، ویتامین‌های B2 و B6، فسفر و سایر مواد مغذی ضروری است.

وی افزود که مصرف روزانه لبنیات می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌هایی مانند دیابت نوع دو، برخی سرطان‌ها از جمله سرطان تخمدان و کولورکتال، فشار خون بالا و بیماری‌های قلبی‌عروقی مؤثر باشد. به گفته او، شواهد جدید مطالعات مروری نشان داده است که برخلاف نگرانی‌های گذشته، ارتباط معناداری بین مصرف چربی اشباع لبنیات و بیماری‌های غیرواگیر مشاهده نشده است و تنها توصیه می‌شود که به‌جز کودکان زیر دو سال، سایر افراد از لبنیات کم‌چرب با چربی ۱/۵ درصد و کمتر استفاده کنند.


IMAGE

شعار سال 1404 : سرمایه گزاری برای تولید

تاریخ بروز رسانی :

شنبه, ۲۲ آذر ۱۴۰۴