نقش مؤثر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حل مشکلات تغذیهای جامعه
- بازدید: 15
عضو هیأت علمی (دانشیار) گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن اشاره به نقش آموزشی و پژوهشی این دانشگاه در ارتقای سلامت تغذیهای جامعه گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد هر ساله حدود ۲۰ دانشآموخته کارشناسی ارشد در سه رشتهی؛ علوم تغذیه، تغذیه جامعه و تغذیه بالینی و دکترای تخصصی علوم تغذیه تربیت میکند که پیوستن آنها به جامعه تغذیهدانان کشور، توان علمی جامعه در مواجهه با مخاطرات تغذیهای را تقویت خواهد کرد و این دانشجویان در مدت تحصیل خود با راهنمایی اساتید به انجام پژوهشهایی با محوریت شناسایی مشکلات تغذیهای در حوزه پیشگیری و درمان و یافتن راهحلهای علمی برای آنها میپردازند.
دکتر مریم خسروی در گفتگو با وب دا، پیرو پرسشی دربارهی تحقیقات صورت گرفته در دانشگاه علوم پزشکی مشهد پیرامون سیاستهای ملی تغذیه اظهار کرد: تمرکز پژوهشهای رشته تغذیه در این دانشگاه، در دو محور اصلی پیشگیری از بیماریهای مزمن و درمان آنهاست و در حال حاضر دو نفر از اعضای هیأت علمی تغذیه جامعه در حال اجرای یک پژوهش مشترک با دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت هستند که مستقیماً در راستای سیاستگذاریها و تصمیمسازیهای این حوزه در سطح کشور است.
وی ادامه داد: خدمات و مراقبتهای تغذیهای که از طریق معاونت درمان دانشگاه در بیمارستانها و از طریق معاونت بهداشتی در مراکز خدمات جامع سلامت ارائه میشود ، نیز به ارتقای وضعیت تغذیه مردم، بهویژه گروههای آسیبپذیر مانند کودکان، مادران باردار و شیرده، بیماران سرپایی یا بستری و سالمندان کمک میکند و این خدمات در عین حال که با هدف رفع نیازهای بومی و منطقهای در این استان اجرا میشوند، در راستای سیاستهای کلان وزارت بهداشت در حوزه تغذیه و سلامت است و دانشآموختههای رشته تغذیه در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد با پیوستن به سیستم بهداشت و درمان و در مقطع دکتری با پیوستن به گروههای آموزشی دانشگاهها، بهطور مستقیم و غیرمستقیم به بهبود وضعیت تغذیهای مردم کمک میکنند.
دکتر خسروی در ادامه پیرامون افزایش مصرف غذاهای فرآوریشده و فستفودها اظهار کرد: کاهش مصرف محصولات فرآوریشده و فستفودها و استقبال از محصولات طبیعی و دستپختهای خانگی نهتنها به ارتقای سلامت همه افراد جامعه کمک میکند بلکه به پاکیزگی محیط زیست و حفظ منابع طبیعی نیز میانجامد و استفاده از غذاهای فرآوریشده و فستفودها هر روز بیش از پیش سبب تولید زباله و آلودگی محیط زیست میشود.
وی اضافه کرد: این تغییر در سبک تغذیه با اهداف توسعه پایدار (Sustainable Development Goals) نیز همراستا است و در نتیجه، انتخاب غذای سالم در زندگی روزمره نهتنها اقدامی برای سلامت فردی بلکه حرکتی مؤثر در جهت سلامت سیاره و تحقق اهداف توسعه پایدار جهانی است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد در همین راستا خاطرنشان کرد: اهداف توسعه پایدار جهانی (SDGs) که در سال ۲۰۱۵ توسط سازمان ملل متحد برای دستیابی به آیندهای بهتر و پایدار تدوین شدهاند، برای پایان دادن به فقر و گرسنگی، حفاظت از کره زمین و تضمین رفاه برای همه انسانها طراحی شدهاند.
نقش تغذیه در پیشگیری از بیماریهای مزمن غیرواگیر
دکتر خسروی در پاسخ به پرسشی درباره نقش تغذیه در پیشگیری از بیماریهای مزمن غیرواگیر گفت: عدم پایبندی به داشتن یک رژیم غذایی متعادل و متنوع که با مصرف پایین میوه و سبزیجات، لبنیات و ماهی در الگوی غذایی مردم نمایان میشود، از یک سو و بیتوجهی به کاهش مصرف فستفود، نمک، شکر، چربیهای اشباع و ترانس از سوی دیگر، خطر ابتلا به بیماریهای مزمن غیرواگیر را بهطور جدی در جامعه افزایش میدهد.
وی ادامه داد: متأسفانه آگاهی مردم نسبت به اهمیت رژیم غذایی سالم و ضرورت توجه به تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه بالا نیست. بسیاری از مردم میدانند که مصرف زیاد فستفود، نمک، شکر و چربی مضر است، اما درک عمیقی از پیامدهای بلندمدت و اثرات آن بر بیماریهای مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا، چاقی و بیماریهای قلبی ندارند. از سوی دیگر تغییر رفتار غذایی حتی در میان افراد آگاه نیز بهسختی اتفاق میافتد، زیرا علاوه بر آگاهی، تحت تأثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نیز میزان دسترسی قرار میگیرند.
هر آنچه امروز میخوریم، پایه سلامت فردای ماست
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه با اشاره به گرایش نسل جوان به تبلیغات مواد غذایی ناسالم اظهار داشت: بدن ما مهمترین سرمایه زندگی ماست و سلامتی ارزشمندترین داراییمان. لذا هر آنچه امروز میخوریم، پایه سلامت فردای ما را میسازد. فستفود، نوشیدنیهای شیرین و تنقلات پرنمک شاید لذت کوتاه داشته باشند، اما در بلندمدت ما را به بیماریهای مزمن نزدیک میکنند.
لذا انتخاب آگاهانه غذاهای سالم و پایبندی به یک برنامه غذایی متعادل و متنوع، نشانه درایت و هوشمندی انسان معاصر است. پس باید هوشمندانه از سلامتی خود مراقبت کنیم و در برابر تبلیغاتی که با هدف تولید ثروت برای قشر محدودی از جامعه تولید و منتشر میشوند، تسلیم نشویم.
وی در بخش پایانی گفتوگو درباره اقدامات لازم برای پیشگیری از تغذیه ناسالم در سطح جامعه تأکید کرد: برای پیشگیری از تأثیرات منفی تغذیه ناسالم، لازم است برای تبلیغات فستفود، اسنکهای ناسالم و نوشیدنیهای شیرین، قوانین سختگیرانهای وضع شود و بهطور همزمان تبلیغات جذاب برای غذاهای سالم طراحی گردد و برای تولیدکنندگان غذاهای سالم برنامههای حمایتی اجرا شود.
دکتر خسروی تصریح کرد: از طریق رسانههای پرمخاطب باید برنامههای آموزش همگانی بهویژه برای مادران که مسئولیت تهیه غذای خانواده را بر عهده دارند اجرا شود و همچنین دانشگاهها میتوانند با برگزاری کارگاههای تربیت مربی تغذیه، دورههای سواد تغذیهای و پروژههای دانشجویی برای تولید کمپینهای رسانهای، نسل جوان را با انتخابهای سالم غذایی آشنا کنند.
این اقدامات در کنار اطلاعرسانی مداوم میتواند آگاهی مردم را افزایش داده، خطر ابتلا به بیماریهای مزمن غیرواگیر را کاهش دهد و حرکت در مسیر توسعه پایدار را سرعت بخشد.

