تماس با کنه و دام آلوده مهمترین عامل انتقال تب کریمه کنگو
- بازدید: 197
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بیماری خونریزی دهنده تب دار کریمه کنگو یک بیماری حاد ویروسی است که از دام به انسان و از انسان به انسان منتقل می شود و متاسفانه در طی سال های اخیر روند افزایشی داشته است.
به گزارش وب دا، دکتر سید جواد حسینی در نشست حساس سازی و اطلاع رسانی تب کریمه کنگو با اشاره به اینکه مخزن اصلی این بیماری کنه است و دامی که آلوده به این کنه است هیچ گونه علامتی ندارد بنابراین افرادی که با دام در ارتباط هستند باید مراقب گزش توسط دام و الوده شدن با خون دام باشند، خاطر نشان کرد: استفاده از وسایل حفاظت فردی برای دامداران و قصابان ضرورت دارد علاوه براین ذبح دام باید در کشتارگاه های مورد تایید نظام سلامت انجام شود.
وی ادامه داد: پس از ذبح دام نیز باید گوشت گوسفند 24 ساعت در دمای صفر تا 14 درجه یخچال بماند تا ویروس عقیم شود و سایر اندام دام از جمله جگر باید 48 ساعت در یخچال بماند و سپس کاملا پخته و مصرف شود.
دکتر حسینی تاکید کرد:بانوان خانه دار هنگام قطعه قطعه کردن گوشت نذری و یا گوشت خریداری شده حتما باید دستکش بپوشند زیرا خراش سطحی دست می تواند زمینه انتقال ویروس را فراهم کند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه ذبح شخصی دام در روستاها و حاشیه شهر دیده می شود و با توجه به نزدیک شدن به ایام عید قربان و بازگشت حاجیان از سفر حج احتمال کشتار غیر رسمی بیشتر می شود، عنوان کرد: ذبح دام باید فقط در کشتارگاه های تحت نظر نظام سلامت و دامپزشکی انجام شود.
وی با اشاره به اینکه جلوگیری از قاچاق دام ، رعایت اصول بهداشتی در نگهداری و ذبح دام در عدم ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو موثر است، ابراز کرد: اطلاع رسانی عمومی در خصوص خطرات احتمالی ذبح غیر اصولی دام و علایم بیماری تب کریمه کنگو به تمامی شبکه ها و واحدهای بهداشت و درمان انجام شده است تا موارد احتمالی شناسایی و درمان شوند.
دکتر حسینی گفت: فصول گرم سال به خصوص در ماه های اردیبهشت ؛ خرداد و تیر ماه زمینه فعالیت کنه ها فراهم است بنابراین دامداران، دامپزشکان، بانوان خانه دار و تیم های بهداشت و درمان باید مراقب باشند.
خراسان رضوی رتبه دوم در میزان ابتلا به تب کریمه کنگو را در کشور دارد
دکتر ناصر امینی، مدیر گروه پیشگیری و درمان بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه برخی از بیماریهای به دلیل شرایط جغرافیایی زمینه بیشتری برای شیوع دارند که از آن جمله می توان به بیماری تب کریمه کنگو اشاره کرد، گفت: در 13 سال اخیر استان خراسان رضوی دومین رتبه بیشترین آمار محتمل و مشکوک و قطعی بیماری تب کریمه کنگو را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه میزان مرگ و میر بیماری تب کریمه کنگو 20 تا 50 درصد است که در موارد طغیان به 80 درصد نیز می رسد، عنوان کرد:در خصوص انتقال انسان به انسان بیماری تب کریمه کنگو ، باید هر گونه علایم بیماری اعم از تب و لرز، سفتی گردن، ترس از نور، مشکلات خونریزی داخلی و یا خارجی، بررسی شود و روند درمان بیمار به صورت استاندارد و با لباس محاظ انجام شود.
وی با بیان اینکه موارد مشکوک به بیماری تب کریمه کنگو شامل افرادی است که علایم بیماری ناگهان شروع می شود و فرد سابقه اپیدمیولوژیک مثبتی دارد ،ابراز کرد:در سال 1400 ، در دانشگاه علوم پزشکی مشهد 10 مورد مشکوک، 7 مورد محتمل بود و موارد قطعی وجود نداشت اما در سال 1401 ، 20 مورد مشکوک، 14 مورد محتمل و 4 مورد قطعی ثبت شده است بنابراین بیماری در حال گسترش است .
دوره کمون بیماری تب کریمه کنگو یک تا 14 روز است
دکتر علی اکبر حیدری، مدیر گروه بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه هر گونه بیماری که علایم تب و لرز و سرفه داشت باید تحت مراقبت قرار گیرد تا زمانی که تشخیص و درمان کافی برای او انجام شود، عنوان کرد: بیماری تب کریمه کنگو مانند برخی از بیماریها دوره کمون دارد که این دوره بین یک تا 14 روز است.
وی ابراز کرد: انتقال بیماری علاوه بر کنه می تواند از طریق فرد بیمار در قالب خون بیمار، ترشحات فرد، دام ، گوشت و خون دام انجام شود.
دکتر حیدری با اشاره به اینکه هنگام قطعه قطعه کردن گوشت دام حتما باید از دستکش استفاده شود و گوشت به مدت نیم ساعت تا 56 درجه حرارت ببیند تا کاملا پخته شود و ویروس عقیم شود، ابرازکرد: بالای 70 تا 80 درصد بیماران تب کریمه کنگو بهبودی پیدا می کنند و بیمار بعد از ده روز از شروع علایم از دوران خطر عبور کرده است.
وی عنوان کرد: خونریزی در این بیماری به دو شکل آشکار و پنهان رخ می دهد که در شکل پنهان آن اندام درونی فرد مانند معده شروع به خونریزی می کند و در ظاهر خونریزی مشاهده نمی شود.
دکتر حیدری با اشاره به اینکه ظاهر شدن علایم کبودی در بدن همراه با سایر علایم نشانه خطری برای این بیماری است، ابراز کرد: متاسفانه در برخی از موارد بیمار با علایم ریوی و خونریزی مغزی فوت می کند.
وی با اشاره به اینکه درمان مناسبی برای این بیماری وجود ندارد و صرفا در حد رفع عوارض بیماری است، عنوان کرد: مراقبت های پیشگیری زمینه کاهش ابتلا به بیماری را فراهم می آورد.
دکتر رشتی باف، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان خراسان رضوی نیز در این نشست بیان کرد: 160 اکیپ نظارتی بر روند ذبح دام در ایام عید قربان و بازگشت حاجیان نظارت دارند علاوه براین در تمام طول سال با متخلفین این حوزه برخورد جدی صورت می گیرد.
وی بیان کرد: 517 نفر در دوره آموزشی در خصوص بیماریهای منتقله از حیوان به خصوص تب کریمه کنگو شرکت کردند.
دکتر رشتی باف بیان کرد: در طول دو سال 1400 و 1401 ،608 پرونده قضایی از کشتار غیر مجاز بررسی و مطابق قانون برخورد شده است.



