پیشگیری؛ مهمترین راهکار کاهش بروز سکتههای مغزی
- بازدید: 131
فلوشیپ تصویربرداری مداخلهای اعصاب و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر نقش حیاتی پیشگیری در کاهش بروز سکتههای مغزی، عوامل اصلی ایجاد لخته و سکته را تشریح کرد.
دکتر پیام ساساننژاد، ، در گفتوگو با خبرنگار وبدا اظهار کرد: عامل ایجاد لخته در بدن عمدتاً به دو علت برمیگردد؛ نخست مشکلات مربوط به رگها که بهمرور زمان در اثر رسوب چربی و بروز تَصلُّبِ شَرایین ایجاد میشود و باعث تنگی، شکنندگی و در نهایت انسداد عروق میگردد. دومین علت، مشکلات قلبی شامل اختلالات دریچهای و ریتم قلب است که منجر به تشکیل لخته در قلب و انتقال آن به مغز میشود.
وی با اشاره به اینکه بیماران پس از تجربه سکته مغزی همچنان در معرض خطر قرار دارند، افزود: بیماری که یک بار سکته کرده است، ۲۰ برابر بیشتر از افراد سالم در معرض وقوع سکته مجدد قرار دارد و سکته بعدی ممکن است با عوارض شدیدتر همراه باشد. بنابراین رعایت اصول پیشگیری حیاتی است.
دکتر ساساننژاد سبک تغذیه نامناسب و کمتحرکی را از عوامل مهم کاهش سن ابتلا به سکته در کشور عنوان کرد و گفت: مصرف بیرویه چربیهای حیوانی نظیر کره و روغنهای حیوانی، مهمترین عامل بروز تَصلُّبِ شَرایین است. در مقابل، مصرف روغنهای گیاهی مانند زیتون، آفتابگردان و کنجد، از نظر سازمانهای بهداشتی بهعنوان روغنهای سالم توصیه میشود.
وی با بیان اینکه مصرف بیش از حد گوشت قرمز نیز به دلیل چربی بالا میتواند خطرآفرین باشد، تصریح کرد: گوشت گوسفند به دلیل چربی بالا کمتر توصیه میشود و مصرف گوشتهای سفید مانند مرغ و ماهی سالمتر است.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تحرک بدنی را عامل کلیدی در پیشگیری از سکته دانست و توضیح داد: پیادهروی تند روزانه ۱۰ تا ۱۵ دقیقه و حداقل پنج روز در هفته، مطابق توصیه سازمان جهانی بهداشت، میتواند تأثیر مهمی در کاهش خطر سکته داشته باشد.

