بازدید کننده عزیز اطلاعات سایت را در چه حدی می بینید؟

عالی 36.8%
بسیار خوب 21.9%
خوب 19.3%
نسبتا خوب 8.0%
متوسط 14.0%

زايمان طبيعي يا سزارين ( 66289 )
آموزش سلامت زنان حاملگي توصيه ( 58391 )
آموزش سلامت زنان بيماريهاي زنان عفونت کاندیدايي ( 55395 )
آي - يو - آي ( 48034 )
آى - وى - اف ( 33487 )
صفحه اصلي گروه مامايي ( 32891 )
آموزش سلامت زنان بلوغ پرسش و پاسخ ( 28267 )
آموزش سلامت زنان پرسش و پاسخ در باره بستن لوله هاي رحمي ( 22111 )
رحم اجاره اي ( 20366 )
آموزش سلامت زنان ( 16777 )
ورزش در بارداری ( 16223 )
عمل كلپورافي ( 15867 )
آموزش سلامت زنان پرسش و پاسخ در باره کاندوم هاي مردانه ( 14328 )
پايان نامه هاي مامايي ( 10071 )
نازايي و روش هاي كمك باروري ( 10011 )
زايمان بي درد ( 9684 )
پرسش و پاسخ دوره نفاس ( 9519 )
اسهال در كودكان ( 9365 )
استفراغ در كودكان ( 9009 )
آموزش سلامت زنان باروري تنظيم خانواده آي يو دي ( 8518 )
آموزش سلامت زنان بيماريهاي زنان ( 8429 )
ميكرو اينجكشن ( 8189 )
بي اختياري ادرار در كودكان ( 6849 )
برنامه كارآموزي دانشجويان ( 6205 )
بی اختیاری مدفوع در کودکان ( 5695 )

آى - وى - اف.pdfآى - وى - اف.doc

آى - وى - اف

آي - وي - اف (IVF)

مقدمه :

IVF يکي از پيشرفتهاي شگفت انگيز در علم ناباروري است که تحت عنوان باروري در محيط آزمايشگاه شناخته مي شود. IVF يعني کشت تخمک زن و اسپرم مرد در آزمايشگاه و سپس انتقال آمبريو تشکيل شده از طريق دهانه رحم به داخل حفره رحم.
در سال 1978 دختري به نام لوئيس براون اولين نوزاد حاصل از عمل IVF متولد شد. هم اکنون در دنيا سالانه تعداد زيادي از زايمان ها در سال مربوط به IVF است که نقش مهمي در درمان نازائي ايفا مي کند.

براي چه کساني روش درماني IVF انتخاب مي شود ؟

1. مشکلات لوله هاي رحمي : در خانم هايي که لوله هاي رحمي بسته باشد چسبندگي لوله ها يا اعضاي لگني، برداشتن لوله به دنبال حاملگي خارج رحمي و يا بستن انتخابي لوله هاي رحمي.
2. آندومتريوز : در صورت عدم پاسخ به درمان جراحي و دارويي شانس حاملگي در خانمهاي مبتلا به آندومتريوز با روش IVF بيشتر است.
3. علل مردانه : کاهش در تعداد يا اخلال در حرکت اسپرم و يا وجود آنتي بادي ضد اسپرم.
4. نازائي با علل ناشناخته : در 10 % موارد نازائي عليرغم ارزيابي کامل، علت مشخصي براي نازايي پيدا نمي شود و بعد از انجام چند نوبت IUI ناموفق روش IVF انتخاب مي شود.
5. نازايي با علل ايمنولوژيک : در صورتيکه آنتي بادي ضد اسپرم و يا آزمايش بعد از نزديکي مختل باشد نازايي ايمنولوژيک محسوب مي شود و بعد از انجام چند نوبت IUI ناموفق IVF انتخاب مي شود.
سابقه بيماريهاي عفوني مثل سل،‌ آندومتريوز و سن بالاي خانم در کاهش ميزان موفقيت نقش دارند.
روش درمان :

پس از تکميل پرونده که شامل آزمايشات هورموني و عکس رحم و آزمايش اسپرموگرام مي باشد به ترتيب زير اقدام مي شود:

1- سونوگرافي واژينال در روز دوم يا سوم عادت ماهانه انجام مي شود.

در صورت مناسب بودن رحم و تخمدان :

2- از پنجم عادت قرص جلوگيري L.D‌ شبي يک قرص مصرف مي شود تا بسته تمام شود (21 شب).
3- کپسول داکسی سيکلين هر 12 ساعت به مدت 20 روز توسط زوجين مصرف مي شود.
جهت کاهش عوارض اين دارو با آب فراوان و ايستاده مصرف شود. حداقل تا نيم ساعت پس از مصرف کپسول از خوابيدن اجتناب شود.
4- از روز 21 سيکل (اولين خونريزي روز يک در نظر گرفته شود) تزريق سوپرفکت به صورت زير جلدي شروع مي شود دقت شود که تأخير در شروع داور مانع اثرات آن مي شود تزريق به صورت روزانه و زير جلدي روي بازو با استفاده از سرنگ انسولين صورت مي گردد.
5- اگر در طول تزريق سوپرفکت عادت ماهانه رخ داد روز دوم عادت جهت سونوگرافي مراجعه شود.
6- ولي اگر پس از يازده روز تزريق عادت رخ روز 12 جهت سونوگرافي مراجعه شود (در صورت مصادف شدن با تعطيلات روز قبل مراجعه شود).
7- پس از انجام سونوگرافي روز دوم عادت در صورت مناسب بودن آزمايش خون تجويز داروي HMG شروع شود.
8- در طي 14-10 روز تزريق HMG در صورت آمادگي تخمدان ها يعني رسيدن چند فوليکون به حدود mm 20-18 آمپول HCG تزريق مي شود. 24 ساعت پس از تزريق HCG جهت عمل برداشت تخمک (Picke up) مراجعه شود.

بهتر است قبل از هر سونوگرافي نزديکي داشته باشيد.

توجه :

- در صورت عدم پاسخ مناسب تخمدان ها (عدم رشد تخمدان يا تحريک بيش از حد تخمدان) درمان در هر زماني متوقف مي شود.
- تزريق داروي سوپرفکت يا HMG به هيچ وجه بدون مشورت پزشک قطع نشود.
- پس از عمل تخمک کشي و گرفتن نمونه اسپرم از همسر در همان روز لقاح در شرايط آزمايشگاهي انجام مي شود.
- 72-48 ساعت پس از عمل تخمک کشي در صورت انجام لقاح و تقسيمات سلولي 5-1 آمبريو (جنين) تشکيل شده به داخل حفره رحم منتقل خواهد شد.

عوارض احتمالي IVF:

1. چند قلويي
2. سقط
3. زايمان زودرس
4. به ندرت حاملگي خارج رحم

نکته ها :

- همزمان با روشهاي درمان ناباروري، ورزش و استفاده از تکنيک هاي تنفسي در کاهش استرس زوج نابارور سودمند است.
- وجود ارتباطي روشن و صميمي بين زوجين و حمايتهاي عاطفي طرفين نيز يکي از راههاي کاهش استرس ناشي از ناباروري است.

- در صورت مختومه بودن مسئله باروري به هر دليلي :
فرزند خواندگي يکي از روشهاي درمان نازايي است که در ترميم آسيب هاي رواني زوجين مؤثر مي باشد.

منبع:

مرکز تحقيقاتي و درماني ناباروري منتصريه، دانشگاه علوم پزشکي مشهد

تاريخ بروز رساني : شنبه 20/04/88 ساعت 10:23

آى - وى - اف.pdfآى - وى - اف.doc

آى - وى - اف

مشهد، خيابان دانشگاه، چهارراه دكترا، خيابان ابن سينا، دانشكده پرستاري و مامايي، گروه مامايي، كد پستي: 9137913199، تلفن: 3-8591511 0511، نمابر: 8597313 0511