اخبار

نظرسنجي

نظر شما راجع به ظاهر و محتوای سایت چیست ؟

عالی 36.8%
بسیار خوب 14.5%
خوب 14.4%
متوسط 7.8%
ضعیف 26.6%


مشاهده نتايج

صفحات پر بازديد

چگونه نفخ معده را برطرف نماييم ؟ ( 332502 )
عصبانيت و راههاي مبارزه با آن ( 83953 )
كنترل تنظيم خانواده و جمعيت ( 70036 )
برنامه آموزشي كودكان ( 69623 )
بلوغ ( 60091 )
چگونه در مصرف آب صرفه جویی کنیم ؟ ( 57004 )
قرص فروس سولفات ( 49353 )
رفتار های پر خطر در جوانان ( 31821 )
صفحه اول شبكه بهداشت و درمان شهرستان كلات ( 30644 )
مواد غذايي براي كاهش كلسترول ( 30503 )
شپش ( 27966 )
شبكه هاي وايرلس ( 22141 )
روشهاي جلوگيري ازبارداري ( 19777 )
سل ( 18471 )
سياه سرفه ( 18181 )
بيماري آنفولانزا ( 15849 )
پیش فعالی د رکودکان ( 14241 )
ويتامين آ ( 14209 )
آموزش ايميل ( 13891 )
لیشمانیا ( 13456 )
تغذيه تكميلي در كودكان ( 12845 )
معرفي شهرستان كلات نادر ( 12026 )
چه غذايي بخوريم تا سالم بمانيم ( 11781 )
ويروس چيست ( 11116 )
فلج اطفال ( 10371 )

سرطان ها.pdfسرطان ها.doc

سرطان ها

 
 
سرطان ها

مقدمه :

در حال حاضر سرطانها یکی از مسایل مهم و اصلی بهداشت و درمان در ایران و جهان می باشند. در امریکا و تعدادی از کشورهای اروپایی سرطانها بعد از بیماریهای قلبی – عروقی ، دومین علت مرگ و میر بشمار می روند. در کشور ما نیز اهمیت بیماری در حال افزایش است چرا که سرطانها بعد از بیماریهای قلبی – عروقی و سوانح و حوادث ، رتبه سوم علتهای مرگ و میر و رتبه دوم بیماریهای مزمن و غیر قابل انتقال را به خود اختصاص داده اند. عادتهای جدید زندگی ، افزایش مصرف دخانیات ، افزایش جمعیت و مسن تر شدن ترکیب جمعیتی ، از عوامل مسبب افزایش موارد بیماری سرطان محسوب می شوند.

مطالعات نشان داده اند که سرطانهای پوست ، سیستم لنفاوی ، قسمتهای فوقانی دستگاه گوارش و سرطان پستان در زنان ، در کشور ما شایع و میزان بروز این نوع بیماریها رو به افزایش است . کنترل بیماریهای عفونی حاد ، گسترش سریع مصرف سیگار در بین نوجوانان ، جوانان و سایر اقشار ، عادتهای غذایی جدید به سبک غربی ، آلودگیهای زیست محیطی و شرایط نامساعد در محیطهای زیست انسانی ، رواج ابتلا به بعضی از بیماریهای مسری مانند هپاتیتهای ویروسی B&C در زمره سایر دلایل کلان منتهی به افزایش سرطان در جامعه ما محسوب می شوند .

پیشگیری از بسیاری از سرطانها مقدور و تشخیص زود رس با هدف درمان قطعی در مورد بسیاری از سرطانها میسر است . تخمین زده می شود بیش از یک سوم از تمام موارد سرطانها قابل پیشگیری است و یک سوم دیگر مشروط به تشخیص سریع و زود هنگام ، بالقوه درمان پذیر است . در اکثر موارد دیگر که درمان قطعی میسر نیست ، با اقدامهای موثر نگاهدارنده و تسکین دهنده ، میتوان کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشید .

تعریف:

بیماری سرطان مجموعه ای پیچیده از بیماریهاست ، و سرطانزایی – تبدیل یک سلول طبیعی به یک سلول سرطانی – فرایندی پیچیده و چند مرحله ای است . از نظر بالینی سرطان به گروه بزرگی از بیماریها ، اطلاق میگردد که از نظر سن شروع ، سرعت رشد ، وضعیت تمایز سلولی ، روشهای تشخیصی ، تهاجم ، قابلیت متاستاز ،پاسخ به درمان و پیش آگهی با یکدیگر متفاوت هستند.

علل سرطان :

شناخت و کشف علتها به جلوگیری از بیماری در افراد سالم و نسل های بعد کمک خواهد نمود . علت عمده سرطانهای انسانی ناشناخته است . برخی از مهمترین علتهای سرطان به شرح ذیل میباشد :

· عوامل شیمیایی :الکل ، کودهای شیمیایی ، حشره کشها ، آلودگیهای شیمیایی ناشی از صنایع وغیره . الکل در تعامل با سیگار موجب بروز بعضی از سرطانها بویژه سرطانهای دهان و مری می شود .الکل همچنین با تنباکو اثر سینرژیستیک در ایجاد سرطانهای دهان ،حلق ، حنجره و مری دارد .همچنین الکل یکی از عوامل مهم در ایجاد سرطانهای کبدی است .

· سیگار و دخانیات : سیگار به تنهایی موجب مرگ سه میلیون انسان شده است . علت اصلی این مرگ و میرها ، سرطان ریه و سایر انواع سرطانها و سایر بیماریهای دستگاه تنفسی بوده است. (از هر هفت مورد مرگ و میر ناشی از سرطان یک مورد آن به علت مصرف سیگار می باشد ) در کشور ما متاسفانه مصرف دخانیات رو به افزایش است و برآورد می گردد که در کشور بتقریب شش میلیون نفر به طور منظم دخانیات استعمال نمایند . نیکوتین مهمترین ماده سرطانزای موجود در سیگار می باشد. سرطانهای ریه ، حلق ، حفره دهان ، حنجره ، مری ، پرستات ، کلیه ، لوزالمعده ، مثانه و دهانه رحم به درجه های مختلف در اثر استعمال دخانیات می باشند .

· مواد غذایی : جدول زیر سرطانهای مرتبط با مواد غذایی را نشان می دهد :

نام عضو

نوع کارسینوژن

سایر عوامل همراه

عوامل پیشگیری کننده

مری

غذاهای سرخ شده و نمک سود، الکل

الکل

سبزی ها ، چای

معده

غذاهای سرخ شده و نمک سود،نیتراتها

هلیکو باکتر پیلوری

سبزی ها ، چای

کبد

میکوتوکسینها،نیتروزامینها،ویروس HB

الکل

واکسیناسیون علیه هپاتیت

کولون

غذاهای سرخ شده

چربیها

سبزی ها ، یون های کلسیم

رکتوم

غذاهای سرخ شده

چربیها ، الکل

سبزی ها ، یون های کلسیم

پستان

غذاهای سرخ شده

چربیها ، هورمونها

سبزی ها ،میوه ها

آندومتر و تخمدان

رادیکالهای هیدروکسی

چربیها ، استروژن ، چاقی

سبزی ها ، میوه ها

 
 
 
 
 
 
 
 
 
دریافت مقادیر زیادچربی ، پروتئین و همچنین کمبود فیبر مواد غذایی ، در بروز سرطان کولون دخیل می باشند.

متاسفانه در سالهای اخیر سرطانهای کولورکتال افزایش نسبی داشته اند که بیشتر بعلت تغییر سبک غذایی بوده است ( تغییر از غذاهای شرقی : «غذاهای حجیم دارای الیاف و مواد دفعی زیاد و سرشار از میوه ، سبزی و نان» به غذاهای غربی :« پرانرژی ،پرچربی و کم حجم» )

پختن غذا نیز ممکن است سرطانزای بالقوه باشد . در زمان کباب شدن یا دود دادن گوشت ،سرخ کردن غذاها در روغنی که به طور مکرر مصرف شده است بنزوپیرین و سایر هیدروکربنهای سرطانزا تولید میگردد. البته در حرارتهای معمولی پخت و پز مشکل چندانی ایجاد نمی شود .

مواد مختلفی که به منظور نگهداری ، تولید رنگ ، طعم ، شیرینی ، یا قوام خاص به مقادیر زیاد به غذا اضافه می شوند نیز ممکن است سرطانزا باشند .

· عوامل زیست شناختی : مثل ویروس هپاتیت B & C که باعث سرطان کبد میشوند . ویروس HPV که با سرطان دهانه رحم و هلیکوباکترپیلوری که با سرطان معده در ارتباط است . همچنین ارتباط ویروس ایدز با انواع سرطانها و شیستوزومیاز با سرطان مثانه .

· عوامل محیطی و ژنتیک

عواقب و عوارض ناشی از ابتلا به سرطان و کیفیت زندگی انسان :

ابتلای به سرطان در تمام موارد بر کیفیت زندگی بیماران به درجه های مختلف تاثیر می گذارد. کلیه اقدامها و مداخلات تشخیصی و درمانی مستلزم تحمل درد و عوارضی توسط بیمار میباشد .

مشکلات و مسایل عمده ای که بیماران با آنها مواجه هستند عبارتند از :

· آثار روانی و عاطفی ناشی از بیماری

· آثار روانی و عاطفی ناشی از اقدامات تشخیصی و درمانی

· استرس

· افسردگی

· آثار روانی بر خانواده ها بویژه بر فرزندان یا والدین فرد مبتلا

· آثار بیماری و درمانها بر روابط زناشویی

· آثار بیماری و درمانها بر روابط اجتماعی

· درد

· مسایل مالی و اقتصادی ناشی از بیماری و درمان و توانبخشی

· مشکلات بازگشت به کار

· مشکلات تغذیه ای بخصوص در سرطانهای دستگاه گوارش

· عفونت ، التهاب ، خونریزی و عوارض مشابه دیگر

· مشکلات دسترسی به وریدها جهت تزریقات وریدی

· تهوع و استفراغ ناشی از بیماری یا به علت عوارض درمان

پیشگیری از سرطان :

شامل سه مرحله پیشگیری اولیه ، ثانویه و ثالثیه میباشد که در اینجا بیشتر پیشگیری اولیه مد نظر می باشد .

راه های پیشگیری اولیه در مبارزه با سرطان ها عبارتند از :

· عدم مصرف الکل و دخانیات : برآورد شده است که مبارزه با مصرف دخانیات به تنهایی باعث کاهش بار سنگین سرطان به میزان یک میلیون سرطان در هر سال میشود .

· اصلاح عادتهای غذایی

· رعایت بهداشت فردی : ارتقاء بهداشت فردی میتواند منجر به کاهش بعضی از انواع سرطان ( گردن رحم ) شود .

· واکسیناسیون علیه HB

· رعایت دستورات ایمنی محیطهای کار برای پیشگیری از ابتلا به سرطان های شغلی

· حفاظت موثر در برابر پرتوهای خورشید برای پیشگیری از ابتلا به سرطان های پوستی مثل : حداقل تماس با اشعه خورشید از ساعت 10 صبح تا 4 بعدازظهر که حداکثر میزان UVB وجود دارد و یا استفاده از کرمهای ضد آفتاب مناسب

علائم هشدار دهنده سرطان :

هفت علامت آگاه کننده سرطان که توسط انجمن سرطان امریکا مطرح شدهاند به شرح زیر می باشند :

1. هر گونه تغییر اجابت مزاج که طول بکشد ( اسهال یا یبوست بخصوص در افراد مسن ) و هر گونه تغییر در وضعیت ادرار کردن

2. هر زخمی در بدن که خوب نشود

3. خونریزی یا ترشح غیر طبیعی از نقاط مختلف بدن

4. کلفتی ، توده و یا ضخامت غیر طبیعی در پستان و یا در هر جای دیگر بدن

5. هر گونه سوء هاضمه و یا اشکال در بلع

6. بروز تغییرای در خال یا زگیل

7. سرفه تک تک خشک و یا خشونت در صدا
 
 
شبکه بهداشت و درمان شهرستان کلات
واحد پیشگیری و مبارزه با بیماریها

تاريخ بروز رساني : يكشنبه 03/11/89 ساعت 19:26

سرطان ها.pdfسرطان ها.doc

سرطان ها

Mashhad University of Medical Sciences Contact Details:
Main address: University St., Ghoraishy Building 91375-345 Mashhad, Iran ,
Tel:( 98 511) 841 2081-5 , Fax:( 98 511) 8430249 , E-mail: Info(at)mums.ac.ir Members: - Schools and Hospitals School: Dentistry , School: Health , School: Medicine , School: Nursing & Midwifery , School: Paramedical , School: Pharmacy , School: Traditional Medicine , Hospital: Dr.Sheikh , Hospital: Dr.Shariati , Hospital: Emam Reza , Hospital: Ghaem , Hospital: Hashemi Nezhad , Hospital: Ibn-e-Sina , Hospital: Khatam-al-Anbia , Hospital: Montaserie , Hospital: Ommul-Banin , Hospital: Omid , Hospital: Shahid Kamyab , Hospital: Taleghani , History: Mashhad Faculty of Medicine was officially opened on Nov. 23, 1949 by Dr Zanganeh, the minister of culture. The school started out with 61 students, one associate professor and seven tutors. In 1956, when the school of Arts opened, the two schools merged to form the University of Mashhad. In 1989, the faculties offering Medical Sciences' degrees across the country separated from the Ministry of Culture and Higher Education. New emerging Medical Universities have gone under management of Ministry of Health, Treatment and Medical Education. Thus the original University of Mashhad was divided into two independent universities: "Ferdowsi University of Mashhad" and "Mashhad University of Medical Sciences'. Mashhad University of Medical Sciences operates at present with 8 faculties, 32 hospitals, 179 rural and 147 urban health centers. It covers an enormous area stretching from the north east to the central parts of the country, which makes it the largest university of Medical Sciences providing health care and treatment services. With 597 teaching staff, 1645 MDs with different specialties, 138 dentists, 123 pharmacists and 25, 402 employees, the university provides health care and medical services to the area's large population as well as to over 25 million tourists a year.

شبکه بهداشت و درمان شهرستان کلات تلفن: 6- 34723434 051 نمابر: 34722050-051 DNKALAT@mums.ac.ir
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت مربوط به دانشگاه علوم پزشکی مشهد می باشد و هرگونه کپی برداری از مطالب آن تنها با ذکر منبع بلامانع است.